03-07-2008

Duurzaamheid

In het programma van ons ‘community work’ staat het ontwikkelen van duurzame alternatieven voor illegale stroperij hoog op de prioriteitenlijst. Het gaat niet alleen over het stropen van dieren in het park met strikken en/of vuurwapens maar ook bijvoorbeeld over niet-duurzame manieren om vissen te vangen. Zo gebruiken vissers in de Bangweulu-moerassen muggennetten; zelfs het kleinste visje ontsnapt daar niet aan! In de randen van ons park komen we visdammen tegen in de rivier; ook daar ontsnapt geen enkele vis. En wat dacht je van vissen met vergif? Op de foto zie je een traditionele visfuik en geconfisqueerde visnetten.

Een ander voorbeeld van niet-duurzaam gebruik van de natuur is het oogsten van honing en rupsen door het omhakken van bomen. De oogsters kunnen er op die manier gemakkelijker bij maar de boom is dood. In Lavushi Manda National Park zagen we veel ‘Chitemene’. Het is een traditionele manier van ‘agroforestry’ -landbouw in het bos- waarbij de boer taken en bomen verbrandt als bemesting voor zijn gewassen. Na een jaar, of twee, verlaat hij het plotje om het ‘slash and burn’ op een nieuw stukje bos toe te passen. Tegenwoordig zijn er te veel mensen om deze technieken in het bos toe te passen. .. Op de foto’s zie je een boom geveld voor honing en een stukje Chitemene in het nationaal park.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Frank en Inge: HOOGSTE tijd voor het inzetten van groepen scouts en voorlichting. Genoeg te doen voor de beheerders !! En zoals we zagen: ZEER de moeite waard om er tijd en energie in te steken. Sukses !!!! Veel liefs,
Pa en ma.