27-04-2008

Chief Chitambo IV

Deze week zijn we op audientie bij de Chief geweest: Chief Chitambo de 4e. De Chief is als traditionele leider, “alleenheerser” over het chiefdom waar Kasanka zich binnen bevindt. Het is een gebied vergelijkbaar met Noord-Brabant, met 60.000 inwoners. Het is geen democratisch gekozen leider: hij heeft de titel geërfd als de oudste zoon van de zus van de vorige Chief, is mij verteld.
Als je je als “musungu” (blanke) hier wilt vestigen, word je geacht handjes te komen schudden en feitelijk
toestemming te vragen. Dus togen we met “Papa” Frederick Mbulwe, onze community coordinator en Mr. Ngosa, een chief adviseur (“I will join you to tell the chief how great people you are!”), en een envelop met wat kwacha om de beste man gunstig te stemmen, naar de Chief’s Palace. Dit “paleis” lijkt in de verste verte niet op een Europees paleis. Het is meer een verzameling (kleine) gebouwen in een ruimtelijke setting, met veel fruitbomen, grote keurig aangeharkte gazonnen en brede keurig aangeveegde paden. Na een uurtje wachten in de “receptie” (insaka) kwam de chief aangetuft op z’n Honda-motor. Hij zetelde zich op een metalen stoeltje onder de grootste mango-boom, waarna we kennis mochten komen maken. We volgenden het voorbeeld van onze Zambiaanse begeleiders: op je kont in het zand zitten en 3x meermaals in de handen klappen. Daarna mochten we op een rijtje op het bankje gaan zitten. Frederick deed de intro voor ons. Na een aantal formele zinnen werd de envelop overhandigd en verhuisden we naar het kantoor om het register te tekenen. Het gesprek werd hier iets informeler. De chief informeerde naar Cornelie (bij deze de groeten!) en gaf aan dat we, wat hem betreft, 100ha grond konden krijgen voor een boederij, mits we er eten zouden verbouwen. Zijn motto is “3 meals a day”, vandaar. Je moet trouwens een deel van je oogst aan hem afstaan. Voor het afscheid moesten we op de knieen en weer 3x meermaals in de handen klappen. De eerste keer dat we voor iemand geknield hebben (Frank heeft dat zelfs niet voor Inge gedaan voordat we gingen partneren). Maar goed, we mogen blijven!

De Chief heeft het niet zo op de parkmanagers van Kasanka. Hij heeft geprobeerd Edmund het land uit te zetten omdat hij nooit bereid is kleine bribes te betalen. Edmund noemt de man de Thief. De Chief blijkt op allerlei gelegenheden te zeggen dat Kasanka niets voor hem doet terwijl hij via hen een motor heeft gegeven (de eerder genoemde Honda) en betaalden voor een oogoperatie en een ‘studiereis’ naar de UK, etc. Hij kan overigens wel goed overweg met de oude parkmanager Lloyd. Die heeft gratis en voor niets een enorm stuk land gekregen dat grenst aan het park. Omdat Lloyed daar niets verbouwt stopt hij de Chief wel af en toe wat geld toe. Ook met Frederick is hij dikke maatjes. Ben benieuwd hoe het ons zal vergaan.

Helaas hebben we geen foto’s gemaakt van onze ontmoeting. Bijgevoegd is een foto uit 2007, toen de Chief bij een van onze workshops langskwam.

1 opmerking:

mapa zei

Geweldig!!! Krijgen jullie nu de status van "sous-chief" of "white-chief"??
Blijft voor ons even de vraag of wij ook een audientie moeten aanvragen bij jullie of dat we gewoon "op bezoek" kunnen komen.We hebben er zin in.
Groetjes,Jan