09-11-2009

KAMP HOLLAND


(Jan en Kitty) Het was een vertrouwd en fijn weerzien met Frank en Inge bij aankomst in Lusaka. Samen zijn we de volgende dag doorgereisd naar het natuurpark Lower Zambezi.
Heerlijk kamperen, met z’n vieren het rijk alleen op een minicamping aan de oevers van de imposante rivier, de Zambezi. Volop genieten van de natuur, van de voor onze neus doorschietende ijsvogels, hippo’s, impala’s en vele olifanten. Heel bijzonder was ook de boottocht over de Zambezi, langs de verschillende eilandjes met veel vogels, olifanten en buffels en de altijd weer geweldige Afrikaanse zonsondergang.
Na een week terug richting Lusaka via het enorme stuwmeer Lake Kariba. Nog even een tussenstop in de hoofdstad met werkafspraken voor Inge en Frank, op weg naar Kasanka N.P.

In Kasanka werden we als vrienden hartelijk ontvangen ; we voelden ons weer meteen thuis. Er heerst een grote bedrijvigheid; veel bezoekers want veel vleermuizen (bats) zijn al gearriveerd. Ook voor ons is het van zo dichtbij zien van de miljoenen bats een onvergetelijke belevenis: echt kicken!
Het is hier lente en dat geeft extra leven in de natuur. Uitkijkend over Lake Wasa zien en horen we de flirtende hippo’s, de vele reigers, jonge puku’s en af en toe sitatunga’s en kraanvogels. Ook veel trekvogels melden zich, zoals grote groepen zwaluwen uit Europa.

En inmiddels heeft kamp Holland zich gevestigd: Henk en Marijke Strijbosch zijn aangekomen en samen met Cornelie, Frank, Inge en wij is het Nederlandse blok compleet. Frank en z’n afstudeerprof. Henk vinden elkaar weer onmiddelijk in het verzamelen en determineren van kikkers,torren, slangen etc. en een nieuwe lijst van amfibieen en reptielen voor Kasanka groeit gestaag.


Wij waren inmiddels eregasten bij een voetbalwedstrijd tussen twee teams uit omliggende dorpen. We hebben genoten van de enthousiaste,zeer sportieve en levendige wedstrijd, omlijst door meezingende en op djembe’s spelende supporters. Kebby, werkzaam hier op de office, en Mabvuto willen een voetbal- en korfbalcompetitie opzetten als project om jongeren samen te brengen. Zij geven daarnaast de jongeren gezondheidsvoorlichting en maatschappelijke bewustwording. Onze bijdrage aan dit project zijn de vele stellen voetbalshirts en broekjes, geschonken door DVS uit Aalst. Ze waren dolblij met de schenking. Wel grappig om hier nu deze lokale jongens te zien voetballen in shirts van Nederlandse bedrijven.

Ook hebben we andere door Kasanka N.P. gesteunde projekten bezocht. In Kapepa-centre hebben we deurtjes gehangen in de bijna voltooide wc-blokken. Het was leuk te zien dat het centrum goed gebruikt wordt; er was die dag een druk bezochte bijeenkomst over gezamenlijke landbouwaangelegenheden. Het bezoek aan de nabijgelegen polikliniek en verloskamers maakte een heel diepe indruk. Minimale voorzieningen; wat een verschil met onze westerse luxe! De enthousiaste verpleger Andrew, een verloskundige en enkele onbetaalde hulpen, hebben de zorg over een gebied van 120 x 80 km. De mensen komen meestal te voet, soms per fiets; onvoorstelbaar!

Een vrolijke afwisseling was de ochtend op de pre-school hier in het park, waar we met 34 kindjes de meegebrachte T-shirts versierden: stralende gezichtjes !!

Kortom we hebben het hier, in Afrikaans tempo, uitstekend naar onze zin. We genieten van het buitenleven in het wel heel warme weer. Gelukkig brengen de eerste hevige onweersbuien als begin van het regenseizoen, wel wat verkoeling. Het zal een hele omschakeling worden bij terugkeer in Nederland.

Kitty en Jan

Geen opmerkingen: