24-07-2009

Eet smakelijk?!

Ik heb niet zo veel op met het Zambiaanse eten: de gedroogde visjes, de maismeel en casave klompen, de gebakken rupsen, de kippeklauwtjes...
Kippeklauwtjes
Het gevoel is uiteraard wederzijds zoals blijkt uit de anekdotes die ik van de week hoorde. De Zambiaanse koks snappen ook echt niet wat wij westerlingen nou eigenlijk smakelijk vinden....

Een vriend van Ross vroeg zijn chef om een varkentje te bereiden: gewoon in de oven, en dan een appeltje in zijn mond en peterselie in zijn oren. Toen iedereen aan tafel zat kwam de kok de keuken uit lopen met in zijn handen een dienblad met het varken erop, en een appel in de mond en peterselie in zijn oren (van de kok dus!).

Nishima
Een andere muzungu had het plan opgevat om voor een etentje met vrienden een kip klaar te maken. Ze vroeg de kok ’s ochtends om de kip alvast te plukken en in de koelkast te leggen zodat ze de kip later die dag samen konden bereiden. Toen ze ’s middags de keuken inkwam vond ze de geplukte kip in de koelkast (levend!).

De kok van David Lloyd was op vakantie. Boniface, de lodge kok die waarnam, was gevraagd om als toetje een fruitsalade te bereiden zoals Davids kok altijd doet: wat vers fruit mixen met fruit uit een blikje. Boniface maakte een fruitsalade met een blikje doperwten (‘peaches ‘ of ‘ peas’ uit blik, is daar een verschil tussen?)!



Rupsen

2 opmerkingen:

Joost zei

ehm......effe hoor want je kan mij van alles wijs maken.... Liep die kok nou serieus met een appel in z'n mond en peterselie in z'n oren de eetzaal in? Of is dat (hoop ik) inderdaad een grapje van jouw kant?

Anoniem zei

Echt waar! (zo ging het verhaal in ieder geval; ik was er zelf niet bij). Inge