14-04-2009

Anti-stroperij

Eén van de belangrijkste taken van de stichting is de anti-stroperij. We hebben 24 scouts in dienst die continue patrouilles uitvoeren in het park. Ik stuur ze aan, samen met een “senior scout” van ZAWA. Vandaag de statistieken van het 1e kwartaal ontvangen, en die spreken voor zich.

En dat allemaal op 400 km2. Iedereen verwacht dat educatie en community-werk op de wat langere termijn het verschil gaat maken, maar helder mag zijn dat voorlopig stroperij een massief probleem is.

Op de foto de strikken (snares) die we tussen 1 februari en 11 april opgehaald hebben. Elk ‘ringetje’ is een opgerolde strik, oftewel 2 a 3 meter metaaldraad, vaak electriciteitskabels of bijvoorbeeld remkabels van een fiets. Elk ringetje is dus ‘goed’ voor minstens 1 dode antiloop, wrattenzwijn of baviaan, tenzij ze door de scouts bijtijds verwijderd worden.

Nog een andere foto van vorig jaar: de opbrengst aan geweren van 3 maanden patrouilles in Serenje district (half zo groot als NL, met name Kasanka en omgeving en deel Luangwa vallei): 104 voornamelijk home-made geweren.


En niet ongevaarlijk werk ook. Van Luangwa horen we met regelmaat verhalen over gesneuvelde scouts. Hier gaat het er relatief erg vriendelijk aan toe, waardoor we al jaren geen scouts verloren hebben. Tot gisterochtend: Shaft, een zeer sympathieke jongen en zonder twijfel de meest fanatieke en productieve scout, vorig jaar daarom nog door collega’s verkozen tot “werknemer van het jaar”, probeert tijdens een achtervolging van stropers de Luwombwa rivier over te zwemmen. Door de harde stroming verdwijnt hij onder water en verdrinkt.
Morgenochtend naar de begrafenis.

2 opmerkingen:

Rob zei

gadverdamme, wat verschrikkelijk naar! veel sterkte lieverds, xx

MaPa zei

Hai
Het blijft toch telkens weer even slikken bij zo'n bericht.Pas goed op jullie zelf en sterkte weer.groetjes,MaPa