21-03-2009

Trektijd

De herfst zet hier momenteel in. Dat betekent in ons geval: ietsje kortere dagen en minder regen, maar vooral vertrekkende vogels. De "intra-Africa migrants" vertrekken naar noordelijk Afrika, en de "Europese soorten" vliegen naar Europa.

Afgelopen week was volop trektijd: continue groepen Bijneters, Boeren-, Huis- en Gierzwaluw hoog overtrekkend, en elke dag torentjes opschroevende Steppebuizerd, soms honderden in een uur. Afgelopen woensdag ‘duwde’ een naderende storm de vogels naar beneden. In een uurtje tijd kwamen verschillende Grauwe Kiekendieven, een Steppekiek, enkele Wespendieven, Boomvalk, verschillende Schreeuw- en Dwergarenden en tientallen Steppebuizerden laag langszetten, samen met vele zwaluwen, gierzwaluwen en bijeneters. Soort van Breskens maar dan zonder het lawaai van teveel vogelaars. Gisteren in de namiddag mooi lijntje Zwarte Ibissen langsscherend (foto).

Ook de "zomerzangers" verdwijnen. Fitissen, Grasmus, Grote en Kleine Karekiet en verschillende koekoeksoorten zie ik nu juist veel, duidelijk doortrekpiekje. De Paradijs Vliegenvangers zijn in de regentijd zeer aanwezig rond het huis, maar sinds maandag opeens weg. En onze ‘vaste’ Grauwe Vliegenvanger, die vanaf november bij de composthoop voor ons huis bivakkeerde, vandaag niet meer gezien. In Nederland hoor je deze soort zelden zingen, maar hier was de afgelopen twee maanden het ‘geprevel’ (als een winterse Roodborst) een continue aanwezig geluid.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Frank en Inge,
Met veel plezier lees ik jullie berichten. Mooi dat de winter bij jullie begonnen is. Lang genoeg genoten van "onze" vogels. Ik kijk naar ze uit! Na eerst 25 jaar vogelen is mijn interesse gewekt in reptielen en amfibieeën. Eva is nog wat te jong maar met onze Giel en Nora hebben we een natuurclub opgericht. Zo zagen ze laatst bv 8 Adders. Het is in dit pokkelandje allemaal wat moeilijker maar er is gelukkig toch veel moois te zien.

Veel Groeten, Jan Jacobs.

Bas Heerma van Voss zei

Frank en Inge,

Sorry voor deze onorthodoxe manier van contact zoeken, maar ik zag even geen andere manier. Ik zal mezelf voorstellen: ik ben Bas Heerma van Voss, 18 jaar en ik verblijf momenteel in Windhoek, Namibie. Hier werk ik als vrijwilliger in een archief, een contact dat ik heb opgedaan via jullie vriend Jan-bart Gewald. Hij stuurde mij een linkje naar jullie blog, die er erg goed uitziet. Ook vertelde hij mij dat jullie altijd nog wel een helpende hand kunnen gebruiken. Ik zou graag op zo' n mooie plek een helpende hand uitsteken, en heb de maand mei nog vrij. Als jullie daar wat mee kunnen hoor ik het graag, mijn email-adres is Bas_heerma@hotmail.com. Dank jullie wel!

Bas