01-12-2008

Presidentsverkiezingen

Sata campagne in Lusaka, o.a. 'Man of Action' and 'No more Zesco blackouts' (Zesco is de Zambiaanse Nuon maar dan veeeeeeel onbetrouwbaarder)

De verkiezingstijd was best spannend. Vrijwel iedereen leek Michael Sata van Patriotic Front te steunen. Hij staat bekend om zijn boute uitspraken en plannen. In de verkiezingen van 2006 ging hij voornamelijk tekeer tegen de Chinezen in Zambia. Hij zou ze het land uit zetten als hij verkozen werd. In deze verkiezingen – al 2008 omdat president Mwanawasa overleden was - zei hij ‘I was misunderstood on Chinese Investment. I welcome tangible Chinese investment in the country because China is an emerging economy. … I’m only against the Chinese who want to venture into trading in shirts and mending pot-holes on roads. Such jobs should be left for Zambians’.

Campagneposters voor HH ('Healthy, strong and reliable") and de winnaar Rupiah Banda (ook wel Potato head genoemd).

Alex, een Peace corps volunteer die woont en werkt in de buurt van ons park, vertelde dat Sata’s mensen een sterke campagne voeren in het stadje Chalilo. De twee hoofdpunten waren: weg met het nationaal park zodat de gewone man weer olifanten kan schieten – de dieren zijn er namelijk voor de mensen (‘the supreme being’)– en weg met de Farmers (niet de boeren maar het managementkoppel van het park). Volgens aanhanger Kebby was dit overigens allemaal onzin; slechte roddels van andere kandidaten. Toen Sata tegen alle verwachtingen in verloor van Rupiah Banda vreesden wij voor rellen in Lusaka. Maar niets van dat! Ik vroeg een taxi chauffeur hoe dat toch mogelijk was met zo’n onverwachte uitslag. ‘We are Zambians’, was het antwoord. Vredelievende mensen die het leven accepteren en nemen zoals het komt.

1 opmerking:

Pytrik zei

Spannend verhaal. Lijkt me toch wel een beetje bedreigend, die z.g. 'roddels'. Hier lees/hoor je bijna niets over die verkiezingen. Ik wist wel dat ze er aan kwamen, maar niet dat ze ondertussen toch alweer geweest zijn.