15-09-2008

Toekomstdromen

Afgelopen maand hadden we onze sponsored students een paar dagen op bezoek; 21 scholieren die hun basis- en middelbare school kunnen afmaken met financiele steun van individuen die op een of andere manier gerelateerd zijn aan Kasanka. In de rurale delen van Zambia komt bijna niemand komt zo ver als grade 12, zeker als je geen (of slechts een) ouders hebt om de kosten voor scholing te dragen zoals onze students. Het is erg bijzonder om de meest gedreven jongens en meisjes een sponsorschap te mogen aanbieden en met hun te praten over onder andere hun toekomstdromen en hobby's!

De medische wereld blijkt de meest gewilde beroepstak. Willam, Isaac, Gerald en Davies willen dokter worden en voor (alle vier) de meiden is verpleegster worden een serieuze optie. Barbra kiest voor ‘nurse or police woman’, Estella voor ‘nurse or newsreporter’, Esther voor ‘nurse or accountant’ en Purity zegt ‘complete school and become a nurse to help patients and alike’. Hun hobby's zijn vrienden maken, zingen en dansen, radio luisteren en lezen.

Andere gewilde beroepen zijn accountant, advocaat, leraar van een lokale natuurclub en chauffeur. Alphet bijvoorbeeld wil ‘chief accountant in Kasanka’ worden. Hij bleek tijdens het kamp een uitstekende drummer! Zijn hobby's zijn (buitenlandse) vrienden maken, studeren, dansen en drummen, boeken lezen en zwemmen.
Frank wil werken ‘in Ministry of Justice and become a lawyer’. Hij wil als volwassen man zorgen voor sponsorschap van andere jongeren zodat zij niet dezelfde problemen hoeven door te maken als hij.

Vier jongens koesteren dromen die er voor mij uitsprongen:
Joseph, die houdt van voetbal kijken en spelen, boeken lezen en ‘worship God (going to church)’ wil piloot worden om toeristen van het ene naar het andere nationaal park te vervoeren. Met zijn inkomen zal hij zijn familie en andere mensen in nood gaan helpen.
Crispine viel op door aan te geven dat zijn droom is ‘to become the education coordinator of Kasanka (as madam Inga)’ of om welk ander werk te krijgen in Kasanka of een ander nationaal park. Zijn hobby’s zijn ‘conserve environment, watching birds, animals and repitiles in the national park’.

Rodgers en Frederick durven nog groter te dromen. De eerstgenoemde, gek op zingen, dansen, films kijken (‘especially about birds and animals’), boeken lezen, maïs en groenten verbouwen, en wetenschap studeren, wil wetenschapper worden en experimenten doen ‘on the life of living organs’. Rodgers had de meest fantastische vragen tijdens zijn verblijf hier. Hij vroeg zich bijvoorbeeld af wie er giftiger was, een slang of een kameleon. En of het waar was dat zwangere vleermuizen zich op de grond laten vallen zodat de buik openbarst en de kleintjes eruit kunnen kruipen. Dit zijn hardnekkige lokale mythen. Erg goed dat hij het na durft te vragen!!
Frederick ten slotte wil ‘environmental natural resources management at degree level’ studeren en een bioloog worden ‘to help Zambia and the world at large with nature conservation and other economic development projects related to nature’. Hij houdt het meest van ‘doing science projects, reading wildlife journals, listening to Zambian music, visiting friends, and bird watching’ (enigzins beinvloed door Frank?).

De foto's: de studenten tijdens een walking safari (de meiden op slippers met hakjes!), de studenten zingend en dansend onder begeleiding van drums en onze toekomstige wetenschapper Rodgers in het Conservation Centre.

1 opmerking:

mapa zei

Een geweldig leuk stukje. Mooi om te lezen hoe ieder zo zijn eigen dromen en ideaalbeelden heeft en er ook echt in gelooft. Dit is een pracht van promotieverhaal om ons,achterban van Kasanka,te stimuleren om de steun aan jullie en de studenten vol te houden.Heel veel groetjes, Jan