28-05-2008

Vogelnieuwtjes

Vanwege o.a. alle bezoekers afgelopen weken nauwelijks tijd gehad voor mail e.a., en ook geen blog-bijdragen. Een korte update van enkele ornithologische hoogtepunten:

Begin mei naar de Kundalila Falls geweest, uurtje rijden van het park. prachtplek met allerlei miombo vogels die ontbreken in Kasanka. Zo effe 4 nieuwe soorten! En zo'n 20 Witnekraven op de camp site, knokkend met de hier broedende Lannervalken.

De week erna was ik weer eens een paar dagen in de moerassen om het kamp voor te bereiden voor bezoekers. Bij de airstrip troffen we een witte en een Abdim’s Ooievaar. Laat, want de bulk vertrekt in maart-april naar Europa resp. Noord-Afrika. Bleken beide kneusjes, met scheve snavel resp. gebroken poot. De beesten keken heel de tijd nerveus naar een Vechtarend. Dat zijn hele grote beesten, maar een ooievaar pakken? De angst bleek niet onterecht: plots een hoop vleugelgesuis en de arend stortte zich als een baksteen op de witte Ooievaar. Het beest ontkwam wonder boven wonder. Op het moment supreme m’n camera natuurlijk niet klaar (grrr), maar de foto’s vertellen hopelijk het verhaal.

Half mei was er een influxje van Dusky Larks. Erg gave soort leeuwerik, groot met raar ‘vleugelklappen’ tijdens het foerageren. En nog een nieuwe soort! (1 van de 5 ofzo deze maand)

En vorige week ein-de-lijk zelf een Pel’s Visuil gezien in Kasanka. Deze soort is 1 van de trekpleisters en wordt vaak gezien, maar ik kreeg het voor elkaar ‘m telkens te missen. Nu dan toch!

1 opmerking:

Rob zei

HOU ZE VAST!! nog effe.... X!