17-04-2008

Over cultuurrelativisme gesproken.... veelwijverij

De meeste Zambiaanse mannen hebben meer dan één vrouw. Ze werken door de week, of een deel van het jaar, in een ander district en trouwen daar dan een extra vrouw. Slechts een enkeling heeft twee vrouwen in hetzelfde dorp. Jaloezie laat dat eigenlijk niet toe (jaloezie is sterk aanwezig in de Zambiaanse cultuur en is bijvoorbeeld een reden om je tot hekserij te wenden; daarover volgt vast ook nog een stukje). Vorig jaar zagen we een winkel met daarop de slogan ‘Jealous kills’. Zou er in die familie iets zijn voorgevallen?

Een anekdote: Een collega van ons kwam na een jaar elders werken terug in zijn dorp en vond zijn vrouw net bevallen van een baby. Hij was woedend over haar overspeligheid! Terwijl hij zelf net op de plek waar hij werkte een tweede vrouw had getrouwd en een baby had verwekt..... Zijn oudste zoon heet trouwens Mavbuto, dat ‘probleem’ betekent; zou ook daar eerder iets voorgevallen zijn?

De foto is gemaakt tijdens onze vliegtrip naar Livingstone. Om het commentaar een beetje voor te zijn: we zijn zo blij met elkaar dat we geen tweede vrouw of man nodig hebben ;-)