15-04-2008

Lef, of gewoon dom?

Edmund en Kim zitten in Lusaka, dus runnen wij momenteel het park. En dat is vragen om enerverende gebeurtenissen.

Vandaag opeens rond 11:00 een politie-auto op de stoep, met 2 of 3 agenten plus een 15 "dorpelingen" in de laadbak, uit een dorp een km of 40 zuid van het park. Op 3 april hadden onze scouts een groep van 10 stropers in het park achterna gezeten, zonder succes. Eén van de 10 mannen is echter nooit thuis gekomen en ligt dus vermoedelijk ergens dood in het park. Of ze een zoektocht konden gaan houden. De mannen wisten verdacht goed waar ze ongeveer zouden gaan zoeken. Wij hebben ze toestemming gegeven en naar een scout patrol group gestuurd, zodat er gezamelijk gezocht kon gaan worden. Terwijl Inge en ik ons afvroegen of een deel van de stropersgroep er nu ook bij zou zijn, en of ze dus het lef hadden te gokken op medelijden en/of bescherming van de politie en zich in het hol van de leeuw te wagen, namen de scouts via de radio contact op. Ze herkenden 2 mannen, en of ze ze zouden arresteren. "Uiteraard" was onze reactie, "geen medelijden met stropers". Maar uiteindelijk besloot de politie dat ze alle 9 mannen van die groep zullen vragen om een schriftelijke verklaring rondom de verdwijning, op basis waarvan ze vervolgens allemaal opgepakt kunnen worden!

In de tussentijd kwam er ook een wagen van ZAWA, de Zambian Wildlife Authority, onaangekondigd binnenrijden. ZAWA houdt toezicht op de stroperij, maar heeft in deze regio een nogal discutabele reputatie. Men kwam voor een 10-daagse patrouille in een bekend deel van de periferie van het park, waar gestroopt vlees verhandeld wordt. We hebben ze uiteraard vriendelijk ondersteund en o.a. een nieuwe stang voor een veldbed meegegeven, maar we sturen morgen wel een groep scouts die kant op om te checken of het geen strooptocht is...

De zoektocht, waar ook de ZAWA jongens nog aan deelnamen, leverde uiteindelijk niets op. De dorpelingen zijn weer huiswaarts en de Kasanka- en ZAWA-scouts verblijven ergens in de bush. We zijn benieuwd..

p.s. de lechwe op de foto was al enige tijd dood, waarschijnlijk door gevechten met een ander mannetje.