02-02-2008

Eindelijk iets over vogels!Na dagen stad (toch vooral Inge’s domein), gisteren ook eindelijk een dagje “buiten” geweest. Niet dat we in de stad nog niets gezien hadden; o.a. Europese Bijeneters, Boerenzwaluwen, Huisgierzwaluwen, White-eyes, Cordon Blues, verschillende Sunbirds, Bulbul, Spotvogel, enkele Black-headed Heron en nog zo wat meer fleuren de stad op. Maar een dagje buiten de stad is toch andere koek.
We hebben 2 nachtjes in Fringilla Lodge geslapen, een grappige verzameling chalets met restaurant etc bij een boerderij langs de hoofdweg, een km of 50 N van Lusaka. Allemaal landbouwgebied, dus weinig natuurlijk en geen grote zoogdieren (1 Slender Mongoose gezien), maar wel veel vogels. Zondermeer het hoogtepunt waren de groepjes Amurvalken, o.a. een 40 bij elkaar (enkele op de foto), die in een grote feeding flock met 100’en boerenzwaluwen, Eur. Bijeneter, Palm Swift, Gierzwaluw, 3 soorten Hornbills (o.a. Trumpeter, vanuit bomen jagend op termieten, zie foto), Lilac-breasted en Broad-billed Roller, Amethyst Starlings, Grauwe Klauwier en nog zo wat soorten zich tegoed deden aan wolken vliegende termieten. Dat was wel effe uit m’n dak gaan!
Daarnaast erg leuk dat al die “saaie bruine beestjes” van afgelopen juli-augustus nu opeens knallend rood of geel en met vaak extreem langs staarten rondvliegen. En da’s ook een stuk eenvoudiger determineren; blijken er heel wat nieuwe soortjes tussen te zitten. Al een aardig lijstje aan quelea’s, whydahs, widows, bishops enz opgebouwd.
En verder natuurlijk de regelmatig overzeilende gieren en marabous en allerlei andere typisch Afrikaanse grote beesten, blijft een stoer gezicht!
Bij de lodge zelf ook leuk rondhangen, met African Paradise Flycatcher, kolonie Lesser Masked Weaver, veel Hornbills, joekels van vlinders etc. ’s Avonds overal roepende en vliegende Fruit Bats. En een heeele grote Waterwants (c. 7cm; Rob en Harf: herinneren jullie dat beest in de lodge bij de Harpie nog? Zoiets).

Nu weer in Lusaka, bagage is waarschijnlijk binnen maar de officers van het bedrijfje werken niet op zaterdag… dus maandag terug, en dan hopelijk eindelijk naar Kasanka!
En de auto doet het uitstekend!!

2 opmerkingen:

mapa zei

Het is kennelijk geen straf om daar te moeten blijven,je spot veel.Wij hebben het hier moeten doen met een pestvogel en groene specht in de tuin; verschillen moeten er kennelijk zijn.Fijn dat de auto het goed doet, nu hebben jullie mooi de tijd om dat uit te testen.Wel fijn om zo in contact te zijn. MaPa

Anoniem zei

Ha Frank & Inge, ff een berichtje dat we nog steeds aan jullie denken. Bovendien moeten we onze aandacht nu over twee sites verdelen met OOK een zoon in een verre verte. Maar we blijven regelmatig kijken hoe het met de vogelstand bij jullie staat. Hier hebben we eigenlijk maar 1 soort, waar we bovendien dag & nacht ellende van hebben (poep&geluid)......ze heten DUIF!!! liefs van JoGoPie.