26-08-2009

Leeuw in het kamp

We zijn weer eens ergens doorheen geslapen... Vannacht rond 1:15 hoorde onze watchman een leeuw roepen aan de rand van het kamp! Vanochtend reageerden kennelijk de collega's met "You! you are just a liar" maar een korte zoektocht naar sporen leverde een prachtige serie verse prenten in het zachte zand. Zie foto. De grootte (c. 12 cm!), de drie lobben aan achterzijde (typisch voor grote katten) en de lange tenen (Luipaard heeft meer korte ronde tenen) zijn kenmerkend. De groote van 12 cm wijst overigens op een leewin (aldus Greg die in Zimbabwe tussen de leeuwen woonde).

Het is de eerste waarneming in jaren hier. Door alle stroperij, vergiftiging in de dorpen etc zijn ze vrijwel verdwenen. Tot een jaar geleden waren veel mensen zelfs overtuigd dat ze uitgestorven waren in de regio. Maar in het afgelopen jaar zijn er verschillende waarnemingen: tot 4 leeuwen in Mutinondo, tot 5 leeuwen in Lavushi Manda, een leeuw nabij Shoebill camp en nu dus ook in Kasanka. Kortom, we hebben nog een populatie van vermoedelijk enkele tientallen in de Bangweulu regio, dus met de herstellende aantallen antilopen en andere prooisoorten: er is hoop!

1 opmerking:

MaPa zei

Geweldig! Langzaam maar zeker herstelt de natuur zich en komen er meer beesten voor. Prachtig toch voor het park; wel een zorg extra voor mens en dier (parkwachters,gidsen en bevolking en leeuwen,antilopen,enz.)We zien weer uit naar jullie en Kasanka.
groet, Jan