10-04-2008

Reden voor ontslag

Toen ik hoorde dat een leuke collega ontslag had genomen was ik nogal verbaasd. Kasanka is namelijk de enige werkgever in de omgeving dus je vindt niet snel een andere baan. De bewoners van deze regio hebben over het algemeen geen betaald werk. Ze verbouwen cassave en noten en vissen wat (en stropen... ?) om hun gezin van voedsel te voorzien.
Zijn reden was verbazingwekkend. Hij vertelde dat hij liever geen baan heeft omdat zijn familie hem dan niet meer om ondersteuning kan vragen. Deze collega heeft enige in zijn familie (extended, x 2 want hij heeft twee vrouwen) een betaalde baan en dus vragen een heleboel familieleden hem een bijdrage voor van alles en nog wat: voor medicijnen en ziekenbezoek, voor zaden en mest, voor schoolgeld en -spullen, voor bruiloften en begravenissen, voor transport en boodschappen uit de stad, etc etc. En familie kun je natuurlijk niet weigeren.
Als je niet meer aan de vraag kan voldoen dan is stoppen met werken blijkbaar de beste oplossing! Kim vertelde me dat deze reden al vaker gebruikt is. We hopen dat hij zich nog bedenkt...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Daar gaat je cultuurrelativisme. Of niet?

Luc

Kirsten Verpaalen zei

Kunnen z'n familieleden niet gewoon ook in Kasanka komen werken?
Kirsten

Frank Willems zei

Z'n familie is op zich welkom om te komen werken, maar vrees dat we dan wel wat extra donaties/inkomsten vanuit toerisme nodig hebben. Wanneer komen jullie langs?